Čupava pita zeljanica sa
mozzarellom i feta sirom
Pite obično ubrajamo tradicionalna bosanska jela, no u ovoj kombinaciji sa feta sirom, spada u onu grupu grčkih jela.
Pite u bilo kojem obliku, rolane ili slagane i sa bilo kojim nadjevima, špinat, krompir, meso, tikva... su neodoljive i jako jednostavne za napraviti.
Ovdje sam koristila:
- gotove kore - Jufka
- špinat
- mozzarella
- feta sir
- jaja
- vrhnje
- sol
- maslac
- ulje
Špinat očistiti, dobro oprati i staviti u ključavu vodu na nekih 5-10 min. Ovisno da li je mladi ili stariji špinat.
(Obavezno se mora malo prokuhati zbog nitrata koji postoje u svježem špinatu i čine ga kvarljivim).
Prokuhani špinat dobro iscijediti i nasijeći sitno, dodati mu izmrvljenu mozzarellu i feta sir, 2-3 jajeta, 2-3 žlice vrhnja te posoliti po ukusu.
Sve dobro izmiješati da bude jednolična masa.
Pleh malo namastiti i slagati 4 lista jufke (2 lista pa malo poškropiti uljem pa druga 2 lista) a potom nadjev rasporediti te dodati ostala 4 lista jufke ( isto postaviti 2 lista pa nauljiti te zadnja 2 lista).
Zadnji sloj jufke istopiti malo maslaca i premazati.
Staviti da se peče na 180 stupnjeva dok ne porumeni.
Uz šalicu jogurta ili kefira idealno ide kao doručak ili pak večera ;-)
Nema komentara:
Objavi komentar