17. travnja 2013.

Raštika sa heljdom na čorbu

Raštika sa heljdom na čorbu

 

Potaknuta heljdom i pričom o njoj a u potrazi da je kombiniram sa nečim novim, posegnula sam za raštikom ( rašćika). Lisnata zelena kupusnjača od koje se najčešće pravi japrak jako je zdrava namirnica. Za naše tijelo jak antioksidant a bogata beta karotenom i vitaminom C. Tipična biljka za mediteransko i hercegovačko podneblje. 

Na čorbu je moguće praviti sa svježim ili suhim mesom uz dodatak krompira, riže, ječma ili ova moja verzija sa heljdom. Spoj dviju starih namirnica.

Ovdje sam koristila:

  • listovi raštike
  • šalica heljde
  • luk
  • mrkva
  • zeleni luk
  • krompir
  • peršin
  • špek
  • sol
  • papar
  • mljevena crvena paprika
  • maslinovo ulje

Heljdu oprati i potopiti na kratko u vodu, raštiku očistiti i oprati, odvojiti joj tvrde dijelove i na kratko obariti.

 

 

Luk, zeleni luk i peršin sitno nasijeckati, mrkvu na kolutiće, krompir na kockice te komad špeka na malo veće komade.

 

 

Na malo maslinova ulja staviti špek da pusti svoju masnoći i dodati redom luk, mrkvu, zeleni luk i raštiku. Miješati jedno 10 ak minuta uz mrvicu vode te dodati heljdu i peršin. Začiniti solju, paprom i mljevenom crvenom paprikom, a može i bez nje. Dodati vode da prekrije povrće i kuhati oko 40 min na srednjoj vatri ili u pretis loncu oko 10-15 min.  

Raštika kod mene ako nije na japrak onda je na ovaj stari način sa špekom ili suhim mesom, ako ima suhih rebara još bolje. 

Kao finish na kraju žlica milerama i komad domaćeg raženog kruha, mmmm...

 

Dobar vam tek !!! 


Nema komentara:

Objavi komentar