18. travnja 2013.

Veseli rižoto

Veseli rižoto

 

Riža bilo da je spravljena kao prilog ili glavni obrok, jako je jednostavna za napravit a uz to i hranjiva namirnica iz porodice trava.

U svijetu se uzgaja oko 40 000 vrsta riže, da mnogo je to ali u suštini se dijele na rižu dugog zrna, srednjeg zrna i kratkog zrna. 

Preradom riže danas se mogu naći i integralna tamna ili rafinirana bijela.

Bilo koja od ovih vrsta riža imaju podjednake nutricionističke vrijednosti ali recimo smeđa riža sadrži više vlakana, vitamina E i kalcija dok bijela riža sadrži više željeza, magnezija i vitamina B.

U našim krajevima rižoto se najčešće pravi kao prilog, no uz odabir kvalitetnih namirnica i dodir malo mesa jednako može biti i glavni obrok.

Ovaj moj rižoto je imao bazu povrće pa bi ga ipak svrstala u dio za priloge.

 

Ovdje sam koristila:

  • rižu
  • luk
  • mrkvu
  • tikvice
  • peršin
  • mažuran
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje

Luk, mrkvu i tikvice nasijeći na male kockice i dinstati na maslinovom ulju. Nakon 5-6 min dodati opranu rižu i uz miješanje pustiti da riža upije ulje i da se malo zapeče isto oko 5-6 min. Dodati vode da prekrije rižu i žačini solju i paprom. 

 


Uvijek se kaže koliko riže toliko duplo više vode ili temeljca. Ali to obično bude odokativno, recimo oko tri puta dodajem pomalo vode dok riža ne bude gotova a povrće mekano. Sav posao bude gotov za 30 min. Uvijek pred kraj ostaviti malo tekućine jer nakon gašenja vatre, riža još upije tekućinu.

Na kraju dodati sitno sjeckani peršin i mažuran. Može doći u obzir bilo koji začin, riža trpi sve.

Za kremastiju rižu znam nekad dodati ribanog parmezana koji joj daje poseban okus.

Za rižoljubci  ovo je super vrijeme nadolazećeg raznog svježeg povrća i kombiniranja sa rižom.

 

 

Pa dobar vam tek !!!


 


 

Nema komentara:

Objavi komentar