30. travnja 2013.

Grah...

Grah...

U duhu prvomajskog praznika dolazi i jedan pravi radnički grah.
Jedna od brojnih tradicija za Praznik rada je i dijeljenje besplatnog graha.
Iako je prvobitna ideja međunarodne proslave Praznika rada vezana uz odavanje počasti radnicima Chicaga stradalim 1886. i borbu za radnička prava, ovisno od države do države mijenjao se i tradicijski predznak proslave.
Kod nas su to najčešće demonstracije, prosvjedi, roštilj ili pak janjetina, besplatan grah i na kraju neradni dan!
No dobro što se može, a mi ćemo da po običaju dobro kuhamo ;-)
A naravno i da napomenem da je grah mahunarka podrijetlom iz Amerike i broji oko 70 vrsta. Najbolji je izvor ugljikohidrata te bakra, željeza i folne kiseline.

Ovdje je bilo potrebno:
  • 300 g graha po izboru
  • krompir
  • špek
  • mrkva
  • luk
  • zeleni luk
  • korijen celera
  • pire rajčice
  • sol
  • papar
  • lovorov list
Grah noć prije potopiti u vodu i sutra dan ga isprati te ga prokuhati, da baci jedan ključ.
Luk sitno nasijeći, špek na komade i staviti da se dinsta na malo ulja. Dodati sitno sjeckanu mrkvu, zeleni luk  i celer.


Potom dodati malo pirea od rajčice, čašu vode, začiniti i još malo dinstati oko 10 min. Dodati lovorov list, krompir te zaliti vodom da prekrije svo povrće. Ja ga po nekoj tradiciji uvijek pravim u pretis loncu, tako mi treba oko 15-ak min od trenutka kad počne puštati pisak ali obično oko satak vremena u običnom loncu.
Seljačko jelo, tradicionalno jelo a sada i radničko jelo. Kako god da bilo, grah je uvijek dobar bilo na varivo sa suhim mesom, svježim mesom, raznim povrćem ili zapečen u pećnici. Da ne pričam uzduž i poprijeko grah je grah i jedan od mojih "favorite meals" ;-).

Nema komentara:

Objavi komentar