Mladi grašak na junetini
Koje oduševljenje..., na tržnicama se pojavio prvi mladi grašak. Onako male kukuljice pune sitnih zelenih kuglica leže na štandu, morala sam ih uzeti. A tek čišćenje, uvijek me podsjeća na mladost, i dane kad bi djed donijeo naramak stabljika punih graška i to bi se čistilo cijelo posljepodne:-)
Uvijek kada vidim taj prvi mladi grašak, podsjeti me na znanu bajku za djecu "Princeza na zrnu graška". Pa i nije čudo da se u starom narodu zadržala izreka "čuvaju je kao princezu na zrnu graška".
Čak ju je i legendarni Balašević spomenuo u jednoj od svojih romana.
Grašak je u biti zeljasta biljka iz porodice mahunarki. Grašak je povrće s najviše hranjivih tvari, bogat je izvor ugljikohidrata, vlakana te odličan izvor vitamina C i E.
Grašak je jako stara biljka. Zapisi govore da je pronađen u starogrčkim grobovima 6000 godina prije Krista, a u južnoj Rusiji čak u 5000 godina starim arheološkim slojevima. U Europu je grašak stigao početkom srednjeg vijeka u vrijeme velikih seoba. Europljani su u 17. stoljeću rado pripremali svoja omiljena jela od graška.
Idemo na posao, ovdje je bilo potrebno:
- junetina
- grašak
- mrkva
- krompir
- luk
- tikvice
- list celera
- češnjak
- sol
- papar
- maslinovo ulje
Junetinu nasijeći na kockice (mesa u biti ne treba pretjerivati,čisto da varivo ne bude onako "prazno").
Luk, mrkvu nasijeći sitno i skupa s mesom dinstati na maslinovu ulje, potom dodati protisnuti češnjak malo promiješati te očišćen i opran grašak.
Začiniti po okusu. Dodati jednu čašu vode i lagano dinstati uz miješanje. Krompir i tikvice nasijeći na kockice, celer sitno nasijeckati te dodati varivu. Dosuti vode da prekrije svo povrće i ostaviti da se krčka na laganoj vatri oko sat vremena.
Jedno ukusno i nadasve zdravo varivo, koje bi se češće trebalo nalaziti na našim trpezama a da ne govorim o navikama njegovog konzumiranja!
U slast !!!
Nema komentara:
Objavi komentar