15. svibnja 2013.

Slasni zalogaji zvani Japrak

Slasni zalogaji zvani Japrak


 Japrak je naziv za jelo napravljeno od mljevenog mesa i riže, motano u listove raštike. Netko ih zove sarmice sa raštikom, netko hercegovački japrak.
Slavenski naziv je japrak a turski Yaprak. Inače je to Tursko jelo, koje ima svoje korijene i u Libanonu, Siriji, Palestini ali i na Balkanu točnije u Bosni i Hercegovini.  

Raštika je povrće koje je jedino i zimi dostupno, a ubiti što je hladnije raštika je bolja, jer je hladnoća slomije, pa nije tako tvrda. No za japrak se ipak moraju birati tanki,nježni i mladi listovi.  

Postoji razlika između ovog tipa japraka i "jalan sarme", koja se inače pravi od riže, zelenog luka i mente te mota u listove vinove loze. Nešto izvrsno, nadasve prelijepo.

Pa da krenemo s namirnicama:
  • oko 30 listova raštike
  • 1/2 kg mljevenog mesa
  • šalica riže
  • mrkva
  • luk
  • peršin
  • sol
  • papar
  • mljevena crvena paprika 

  
Mljeveno meso (ja obično uzimam mješavinu no obično se junetina koristi) razmrviti rukama i dodati mu, sitno sjeckani luk,mrkvu i peršin. Naravno šalicu oprane riže.


  Začiniti sa solju, paprom i mljevenom crvenom paprikom. Sa začinima ne treba štedjeti, biti što se kaže "široke ruke", jer ga pri kuhanju ipak ispere dosta tekućine.
Sve dobro umiješati i mala tajna, dodati šalicu vode dok se nadjev miješa, tako će nadjev biti mekši a sve to samo meso i riža upiju.
I dobije se ovakva mesna štruca.

 
 Listove raštike, oprati i na kratko prokuhati u ključavoj vodi, ocijediti i odstraniti im tvrde peteljke.


Uzeti jedan list, raširiti ga fino te staviti malo nadjeva te motati slatke male japračiće ovako.



Tako svaki list napuniti i redati u lonac. Neka budu zbijeni, nasuti vode da prekrije japračiće. Ako se kuha u običnom loncu, staviti jedan tanjur na vrh, tako da drži japrake sve na okupu;-)
No ako se kuha u pretis lonuc, kao što ja radim, tada obično dođe sa pretisom mrežica (za kuhanje povrća) pa ih s njom pritisnem. Tako znači "lonac" kuhanje oko 3 sata na laganoj vatri a "pretis lonac" oko 30-40 min od trenutka puštanja piska, isto na laganoj vatri.


Kad se skuhaju obično se poslužuju sa pire krompirom i preljevom od kiselog vrhnja a uz šalicu jogurta i komad domaćeg kruha...neprocijenjivo!


Dobar vam tek !!! 
  

2 komentara:

  1. Jao,japrak nisam jela veoma dugo. Moja tetka ga je znala napraviti jako dobro. Odlicno prikazan postupak!

    OdgovoriIzbriši
  2. I kod nas su ga mame znale često praviti, no sad smo daleko od kuće,pa se moraš snaći a i zadržat tradiciju;-) Hvala najljepša! Pozdrav toploj Au :-)

    OdgovoriIzbriši