Male barke od aluminijske folije u kojima se skriva riba, jedan je od zanimljivijih i jednostavnijih načina pripreme ribe. Na ovaj način se sprečava širenje mirisa po kući a tako pripremljena riba će biti sočnija i ukusnija. Aluminijska folija zadržava svu paru i mirise, zbog toga palac gore za ovaj način spravljenja ribe.
Ovdje sam napravila kombinaciju riječne i morske ribe. Na isti način se pripremaju i jednako budu ukusne.
Losos u foliji
Losos riba koja živi u morskoj vodi je nadaleko kvalitetna riba koja je bogata vitaminom B1, B6, B12 a dobar je izvor proteina, selena, natrija i bakra.
Spada u skupinu masniji riba.
Ovdje je bilo potrebno:
2 odreska lososa
sol
papar
mediteranski začini
peršin
list celera
luk
maslinovo ulje
folija
Losos sam najprije marinirala u solju, mediteranskim začinima, paprom i maslinovim ulje. U frižider da odmara jedno vrijeme.
Poslije toga luk nasijeći na tanke listiće, peršin i list celera sitno isjeckati. Lososa staviti u foliju, preliti ostatak marinade preko njega i posuti ga lukom i peršin-celerom. Sitno još posuti kukuruznog brašna, zamotati foliju i u pećnicu na 220 stupnjeva oko 20 min.
Po isteku vremena vidjeti jeli se komadići odvajaju, znak je da je gotovo i jos oko 5-6 minuta ali sad otvorene folije malo zapeći da se tanka korica stvori.
File soma u foliji
Isti način ista fora samo je u pitanju riječna riba, koji je stanovnik mirnih i dubokih voda. Sobzirom da obitava na dnu u mulju, meso može imati neugodan miris, pa se preporuča mariniranje, koje sam ja uradila isto kao i sa lososom. Som isto tako spada u masnije ribe visoke energetske vrijednosti.
Sastojci za pripremu soma su isti kao i ranije, isto tako postupak pečenja je jednak.
Uz krompir salatu ove ribe pripremljene u barci od folije su mnogo zdraviji način pripreme od pečenja u dubokom ulju. Zadrže sav svoj okus a ujedno su sočnije i mekše.
Nema komentara:
Objavi komentar