19. travnja 2013.

Ribice u foliji

Ribice u foliji

Male barke od aluminijske folije u kojima se skriva riba, jedan je od zanimljivijih i jednostavnijih načina pripreme ribe. Na ovaj način se sprečava širenje mirisa po kući  a tako pripremljena riba će biti sočnija i ukusnija. Aluminijska folija zadržava svu paru i mirise, zbog toga palac gore za ovaj način spravljenja ribe.

Ovdje sam napravila kombinaciju riječne i morske ribe. Na isti način se pripremaju i jednako budu ukusne.

 

Losos u foliji

 


Losos riba koja živi u morskoj vodi je nadaleko kvalitetna riba koja je bogata vitaminom B1, B6, B12 a dobar je izvor proteina, selena, natrija i bakra.

Spada u skupinu masniji riba.

Ovdje je bilo potrebno:

  • 2 odreska lososa
  • sol
  • papar
  • mediteranski začini
  • peršin
  • list celera
  • luk
  • maslinovo ulje
  • folija

Losos sam najprije marinirala u solju, mediteranskim začinima, paprom i maslinovim ulje. U frižider da odmara jedno vrijeme.

 

 

 Poslije toga luk nasijeći na tanke listiće, peršin i list celera sitno isjeckati. Lososa staviti u foliju, preliti ostatak marinade preko njega i posuti ga lukom i peršin-celerom. Sitno još posuti kukuruznog brašna, zamotati foliju i u pećnicu na 220 stupnjeva oko 20 min.

 

 

 Po isteku vremena vidjeti jeli se komadići odvajaju, znak je da je gotovo i jos oko 5-6 minuta ali sad otvorene folije malo zapeći da se tanka korica stvori.

 

File soma u foliji

 

 

 Isti način ista fora samo je u pitanju riječna riba, koji je stanovnik mirnih i dubokih voda. Sobzirom da obitava na dnu u mulju, meso može imati neugodan miris, pa se preporuča mariniranje, koje sam ja uradila isto kao i sa lososom. Som isto tako spada u masnije ribe visoke energetske vrijednosti.

Sastojci za pripremu soma su isti kao i ranije, isto tako postupak pečenja je jednak.

 

 

 Uz krompir salatu ove ribe pripremljene u barci od folije su mnogo zdraviji način pripreme od pečenja u dubokom ulju. Zadrže sav svoj okus a ujedno su sočnije i mekše.

 

Dobar vam tek !!!

 

 

Nema komentara:

Objavi komentar