16. travnja 2013.

Zavodljiva salata

 Zavodljiva salata



Od nekoć jednostavnih salata, pripremljenih sa raznim zelenjem i začinjene solju i octom, današnje salate su se pretvorile u prava mala carstva. Granica nema, ali doslovno bilo da su obične zelene ili sa svježim-pečenim povrćem, možda sa mesom a možda sa tjesteninom. Od jednostavnih salata pa do egzotičnih salata dobivenih od raznog voća i začinskog bilja. Uz razna divna ulja od kojih bih izdvojila bućino, maslinovo, laneno ulje do običnog octa ili aceto balzamico, uz  prstohvat soli, salate se pretvaraju  u rapsodiju okusa i mirisa. 

Moju zavodljivu salatu koristila sam kao glavni obrok jer u njoj ima baš svega.

 

Ovdje je bilo potrebno:     

  • file piletine
  •  salata puterica
  • vezica kuka
  • zeleni luk
  • peršin
  • komorač
  • paprika
  • mrkva
  • luka
  • jaja
  • susam
  • mileram
  • majoneza
  • senf
  • sol
  • papar
  • češnjak
  • maslinovo, bućino ulje
  • ocat
  • soja sos

Salata zahtjeva malo više izdvojenoga vremena, pa je idealna za vikend.

File piletine očistiti i narezati na rezance te marinirati sa žlicom soja sosa dok se ostale namirnice pripreme.

 

 

Glavicu luk izrezati na kolutove te ih popržiti na maslinovom ulje do zlatne boje. Ostaviti sa strane. Paprike izrezati na rezance i njih popržiti na kratko da se koža može oguliti s njih. Izvaditi u posebnu posudu te istisnuti na paprike češnjaka i sitno sjeckani peršin te ostatak ulja u kojem se peklo. To je marinada za paprike.


 

Salatu oprati i nasijeći, ostaviti par listova za podlogu. Kuke i zeleni luk sitno nasijeckati. Mrkvu naribati na rezance pomoću ribeža. Komorač na tanke kolutiće.

 

 

Jaja skuhati i ohladiti te ih prepoloviti na pola. 

Marinirane filetiće uvaljati u susam i pržiti na ulju te odlagati na ubrus da upiju višak ulja.

Ah ah u nedostatku susama posegla sam za lan, ali bolja verzija je ipak susam :-)

 

 

Napraviti dresing od 2 žlice milerama, žličica senfa, žličica majoneze, sol i papar. Moguće je isto sa jogurtom praviti, pa po želji.

Zelenu salatu sa kukama začiniti maslinovim i bućinim ulje te octom i solju. Dobro izmiješati te slagati redom: par velikih listova salate kao podloga pa na nju mješavinu salate i kuka, prženi luk i paprike, mrkvu i komorač, jaja na pola te zadnje pržene filetiće. Kao šlag na kraju lagano posuti sa dresingom.

 

 

Posljednji dodir ovom jelu je grubo ribani na listiće parmezan.

Izgleda da ima puno posla ali se definitivno isplati a kombinirati se može sve i svašta, isto tako izbaciti što se kome ne sviđa a dodati nešto drugo.

Pri kombiniranju namirnica za salatu sam shvatila nešto da se ne može pripremiti dobar obrok ako se ne voli jesti. To je ipak filozofija života, koju  svatko doživljava na svoj način!

 

S ljubavlju, dobar vam tek ;-)


 


 

Nema komentara:

Objavi komentar