8. svibnja 2013.

Mladi grašak na junetini

Mladi grašak na junetini


Koje oduševljenje..., na tržnicama se pojavio prvi mladi grašak. Onako male kukuljice pune sitnih zelenih kuglica leže na štandu, morala sam ih uzeti. A tek čišćenje, uvijek me podsjeća na mladost, i dane kad bi djed donijeo naramak stabljika punih graška i to bi se čistilo cijelo posljepodne:-)


Uvijek kada vidim taj prvi mladi grašak, podsjeti me na znanu bajku za djecu "Princeza na zrnu graška". Pa i nije čudo da se u starom narodu zadržala izreka "čuvaju je kao princezu na zrnu graška".


Čak ju je i legendarni Balašević spomenuo u jednoj od svojih romana.

 Grašak je u biti zeljasta biljka iz porodice mahunarki. Grašak je povrće s najviše hranjivih tvari, bogat je izvor ugljikohidrata, vlakana te odličan izvor vitamina C i E.

Grašak je jako stara biljka. Zapisi govore da je pronađen u starogrčkim grobovima 6000 godina prije Krista, a u južnoj Rusiji čak u 5000 godina starim arheološkim slojevima. U Europu je grašak stigao početkom srednjeg vijeka u vrijeme velikih seoba. Europljani su u 17. stoljeću rado pripremali svoja omiljena jela od graška.

Idemo na posao, ovdje je bilo potrebno:
  • junetina
  • grašak
  • mrkva
  • krompir
  • luk
  • tikvice
  • list celera
  • češnjak
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje


Junetinu nasijeći na kockice (mesa u biti ne treba pretjerivati,čisto da varivo ne bude onako "prazno").
Luk, mrkvu nasijeći sitno i skupa s mesom dinstati na maslinovu ulje, potom dodati protisnuti češnjak malo promiješati te očišćen i opran grašak.


 Začiniti po okusu. Dodati jednu čašu vode i lagano dinstati uz miješanje. Krompir i tikvice nasijeći na kockice, celer sitno nasijeckati te dodati varivu. Dosuti vode da prekrije svo povrće i ostaviti da se krčka na laganoj vatri oko sat vremena.  


Jedno ukusno i nadasve zdravo varivo, koje bi se češće trebalo nalaziti na našim trpezama a da ne govorim o navikama njegovog konzumiranja!


U slast !!! 

  

 

Nema komentara:

Objavi komentar