9. svibnja 2013.

Pohovani karfiol (cvjetača)

Pohovani karfiol (cvjetača)


Karfiol ili cvjetača, jedna od omiljenih namirnica našeg doma. Najčešće spravljen onako baren u slanoj vodi ili pronađen u zaostatcima iz zimnice kao kisela verzija. Kako god karfiol pripada porodici kupusnjača (brokula, kupus i kelj), njene odlike su da je gotovo bez masti, ima vrlo malo ugljikohidrata i općenito kalorija.
 Bogat je vitaminima B1, B2 i C te mineralima.
 U zemljama Mediterana, osobito u Italiji, cvjetača se uzgajala šest stoljeća pr. Kr., a u većem opsegu u Europi se počinje uzgajati početkom 12. stoljeća u Grčkoj. 
Jako je važno pri kupnji, odabrati zdrave i svježe komade pri tome da ih listovi preklapaju.

Pohovani karfiol je bio jedno vrijeme zaboravljen na mojoj trpezi, pa mi jednom suprug napomenu da su njima u menzi na fakultetu često spravljali na pohovani način. Pa hajde da obnovimo gradivo sa široko poznatim pohovanim karfiolom ili ti ga cvjetačom!

Ovdje je bilo samo potrebno: 
  • karfiol
  • brašno
  • jaja
  • sol
  • ulje
    Karfiol razdvojiti na manje stručke i oprati ih pod mlazom vode. Ugrijat posudu s vodom i kad provrije staviti ga oko 5 min da se nakratko skuha.
 U zdjelicu pripremiti jaja, sol i brašna da se zgusne masa, nešto gušće nego za palačinke.
Zagrijati ulje, malo više ulja i uvaljati svaki stručak karfiola u smjesu te peći ok 2 min s jedne i s druge strane. Ako su manji komadi onda još manje.
Odlagati na ubrus da popije višak ulja.

Onako malo za promijeniti svakodnevnicu, odličan prilog a ostatke uvijek možete upotrijebit za večeru ili sutra dan u kombinaciji s nečim drugim.

Dobar vam tek !!!

 



 

Nema komentara:

Objavi komentar