16. veljače 2014.

Zimska vitamin salata

Zimska vitamin salata



 Namirnice dostupne tijekom cijele zime, koje mogu jako puno učiniti za naš organizam, naravno njihovim čestim konzumiranjem!
Jednostavna kombinacija povrća uz kap maslinova ulja i mrvicu morske soli, čine jako ukusnu i šaroliku salatu koju i klinci obožavaju.

Cveklu nazivaju majstorom za naš organizam, koja
  je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu pokvareno. Porijeklom sa obala Sredozemlja bila je znana još starim narodima, koji su shvatili da im ona pomaže kod mnogih bolesti.
 Sadrži najširu lepezu minerala i vitamina, među kojima i izuzetno rijedak B12, sadrži visok postotak željeza, a posebno je bogata i bijelančevinama, mastima, kao i ugljikohidratima.

 
Mrkva je veliki izvor antioksidansa - karotenoida, koji pomažu u zaštiti od bolesti krvožilnog sustava, tumora, regulaciji šećera u krvi te poboljšanju vida. Najpoznatiji karotenoid (žuti ili narančasti pigment) mrkve je beta - karoten, koji se u organizmu transformira u vitamin A.
 Također, mrkva je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i kalija. Iako mrkva sadrži mnogo prirodnog šećera, vlakna u mrkvi sprečavaju da taj šećer brzo "projuri" u krvotok i uzrokuje povećano lučenje inzulina. Ne treba zaboraviti i na vitamine - tijamin, niacin, vitamin B6 i folate, te mineral mangan.

Kupus je jako bogat vitaminom C. Poboljšava probavu, preventivno pomaže kod prehlade i kašlja. Kupus sadrži i klorofil, koji je biljni hemoglobin. Kupus je namirnica male energetske vrijednosti, u 100 g ima 25 kalorija, no zato, u 100 g kupusa ima 50 mg vitamina C, što zadovoljava cjelodnevne potrebe. Sadrži i vitamin A, kalcijum, bijelančevine, kao i određeni postotak željeza.


Peršin je naš mali čistač krvi te obiluje vitaminom C. Najzanimljiviji dio iz povijesti peršina svakako je priča iz vremena starogrčke kulture, u kojoj je on bio sveta biljka. Stari Grci bi peršinovim vijencem okrunili pobjednike Olimpijskih igara i pjesnike, a smatrali su ga i simbolom smrti. 

Masline - nutritivni profil pokazuje da masline nisu jako kalorične, bogate su željezom i bakrom, imaju značajne količine vitamina E, a sadrže i cijeli niz fitokemikalija koje  doprinose zaštiti organizma.
Zbog čvrstoće i otpornosti, maslina je simbol snage, odanosti i vjernosti. Homer je maslinovo ulje zvao tekućim zlatom. Hipokrat je maslinovo ulje prepisivao za više od 60 raznih bolesti.
 Pobjednicima na Olimpijskim igrama na glave su stavljali maslinove vijence, a za nagradu su dobivali amfore s maslinovim uljem, koje je bilo tada vrlo skupocjeno.

U slast !!!

 

 


Nema komentara:

Objavi komentar