Heljda - zaboravljena drevna hraniteljica
Često zaboravljena namirnica na našim stolovima. Heljda je žitarica s kojom su se stari narodi hranili skupa s drugi vrstama žitarica i to najčešće u obliku kaša.
Inače potječe iz Azije ali danas se može svugdje pronaći. Karakterističnog trokutastog oblika obiluje vitaminima i to najviše vitaminom B1 i B2. Također je odličan izvor vlakana te minerala posebno mangana i magnezija.
Poklonici zdrave hrane je cijene zbog svoje proteinske vrijednosti čak sadrži osam aminokiselina od kojih se ističe "triptofan". To je esencijalna kiselina koja se jedino prirodnim putem (hranom) može unijeti u organizam. Ima važnu ulogu u izgradnji seratonin i melatonina.
Nekoć se heljda više koristila nego sada posebno u proizvodnji njenog brašna i kruha.
Bila je čak i prirodni lijek kod reume, dijabetesa, bolesti krvnih žila...
Također na moje iznenađenje postoji i med od heljde koji kako kažu je taman i jako aromatičan.
Od heljde se mogu praviti napitci u obliku čajeva, kako sam već spomenula od njenog brašna kruh, praviti je kao prilog (slično riži) ili ju dodavati u juhe ili variva.
Od ovoga svega ja nju radim na način da je često dodajem u variva, šaka heljde da punoću jelu ili kod krem juha umjesto krompira da se zgusne juha, malo heljde dodam.
U obliku priloga, može se na sve načine raditi. Dodavati dinstanom povrću ili nju samu praviti. Sličan postupak kao i sa rižom.
Tko želi podrobnije o heljdi ili na eng. buckwheat zanimljiv članak može se pročitati ovdje : Buckewheat
Meni jedna od zanimljivijih žitarica a nadasve zdrava i korisna!
Nema komentara:
Objavi komentar