5. travnja 2013.

Kuke

Kuke


 

Koliko ih sad volim a koliko sam ih nekad kao dijete mrzila. Mislim da je to priča većine nas:-).

 Samonikla biljka koju najčešće nalazimo po šikarama i žbunjima. Nekad ih se moglo jesti samo tamo gdje i rastu a sada ih i u kontinentalnim dijelovim mogu pronaći po tržnicama. Često se mijenjaju sa šparogama, no kuke su potpuno drugog okusa, pomalo gorkastog i nadasve samo u prirodi ih se može naći. Jedu se samo vrhovi i sočni dijelovi stabljike, koji rastu u proljeće a nikako plodovi crvenkaste boje, koji dozrijevaju u ljeto. Jako otrovni!

Što učiniti s njima, hmmm vjerojatno da nisam kao dijete odrasla s njima ne bi ni ja znala ili bih naučila preko neta. Ah što bi mi da nam nema interneta:-)

 

 

 Uglavnom, najljepše spremljene kuke su na salatu, najčešće sa kuhanim jajima, zato su omiljene u Uskršnje vrijeme. Također se mogu praviti sa jajima na način omleta ili pak kuhati u varijanti recimo rižota,  pa ako vam djeca ne jedu podvaliti im:-)

Odličan su izvor vitamina i minerala a ujedno su mali čistači našeg organizma. Imaju diuretičko djelovanje te potiču rad jetre i žuči. Pa zašto ne bi zaslužile pet zvjezdica!!!

Kuke su same po sebi najzdravije odmah nakon branja, dok još u sebi zadrže sva dobra svojstva. Peru se pod mlazom hladne vode i kidaju tvrdi i žilavi dijelovi stabljike.

U prirodi narastu i do 4 m i savijaju se skoro do zemlje, pa na neki način i liče na kuku, pa su ih stari narodi vjerojatno zato i nazvali "kuke".


 

 Zato treba iskoristiti to kratko vrijeme njihova rasta i spremati ukusne i zdrave zalogaje. Ja jesam a vi ;-)

 

 

Nema komentara:

Objavi komentar