30. travnja 2013.

Pogača - Cvijetak Zanovijetak

Pogača - Cvijetak Zanovijetak

 

Pogače su uvijek slasnije i zanimljivije od kruha. Nastale su jako davno i preteča su svih peciva. Naši preci su ih miješali od izmrvljenog zrna žitarice i vode te pekli na užarenom kamenu. Egipćani su jedni od prvih koji su se izučili u spravljenju raznih pogača, čak i u raznim oblicima životinja i ljudi.

Postoji i jedna legenda koja govori o tome kako je Platon zbog pogače prodan u roblje. "Zbog svoga ponosa filozof Platon je odbio probati i podijeliti komad pogače sa najmoćnijim Grkom tog vremena, Dionizijem Sirakuškim".

"Dionizije je tvrdio da je njegov ključ osvajanja komad tijesta zvan pogača i slana riba, koja se uistinu i danas nudi na otoku Visu pod imenom viška pogača, kao ostatak njegovog osvajanja po Sredozemlju".

Ova moja pogača nema veze sa viškom pogačom ali je jako zanimljivo čuti te stare legende i priče o hrani:-) 

 

Ovdje je bilo potrebno:

  •  500 g brašna
  • 125 ml mlijeka
  • 60 ml maslinova ulja
  • 1 jaje
  • 1/2 svježeg kvasca
  • 1 žličica šećera
  •  2 žličice soli 


  •  50 g rastopljenog maslaca
  • 1 jaje
  • lan 
  • susam
Pola kockice kvasca sa žličicom šećerom rastopiti u malo toplog mlijeka i pustiti da se kavasac digne.
Pri tome pripremiti brašno, ulje, sol, jaje i ugijati ostatak mlijeka.


Umiješati dobro sve sastojke i ostaviti tijesto da se diže oko 30 min. 
Kuglu tijesta uvaljati u oblik valjka, radi lakšeg rezanja dijelova.


Valjak tijesta podijeliti na tri dijela pri tome da jedan dio bude mali (koji će biti sredina cvijet) a druga dva dijela podjednake veličine tj. jedan može biti malčice veći.


 Najmanji i srednji dio ostaviti pod krpom a najveći podijeliti na pet podjednakih kuglica. Svaku kuglicu razvaljati u krug jednake veličine (slično kao za recept za tortilje). Svaki krug premazati rastopljeni maslacem ( osim zadnjeg) i slagati jedno na drugo. Zadnji gornji krug tijesta malo preklopiti i zatvoriti rubove. Prebaciti u tepsiju sa papirom za pečenje.



Izrezati osam trokutića, od sredine prema rubovima ali rubove ne rezati, mora ostati prsten koji će držati pogaču.



 Sada uzeti svaki trokutić za vrh iz sredine i izvući ga prema rubu tj prstenu tijesta. Tako svaki trokutić izvući do kraja. Sljedeću srednju kuglu, na isti način ponoviti postupak. Podijeliti na pet loptica, svaku razvaljati u krug, mazati maslacem i slagati jedno na drugo osim zadnje. Zadnji krug malo razvući da preklopi ostatak krugova. Opet podijeliti kao i sa prvim, na osam trokutića, izvlačiti trokutiće do rubova tijesta. 
Zadnji najmanji dio tijesta, oblikovati u finu kuglicu i staviti u prazni krug pogače.



 Premazati cijelu pogaču razmućenim jajem, sredinu cvijeta posuti lanom  a ostatak susamom. 
Pustiti još nekih 30 min da se pogača malo diže. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva prvih 10 min, potom smanjiti na 180 stupnjeva nekih 20 min ali pri tom preklopiti pogači  sa papirom za pečenje. Nakon proteka vremena, dignuti papir i pustiti još nekih 7-8 min da se fina zlatna boja uhvati.



  Izvaditi pogaču i umotati je u krpu da se ohladi.
Kada se prvi najveći prste napravi, tijesto se zna vraćati natrag, tj latice znaju malo bježati, ali nema to veze, jer kad završite dugi prsten i stavite ga, on će poduprijeti i neće bježati a tako i kad se stavi zadnja kuglica u sredinu, ona će držati ostatak tijesta.


Pogača jako dekorativno izgleda i pomalo podsjeća kao da je spravljena od lisnatoga tijesta jel se sastoji od više dijelova. 
Neobično i zanimljivo u svakom slučaju !


U slast !!!

Nema komentara:

Objavi komentar