2. listopada 2013.

Bob na rižoto

Bob na rižoto


Bob je mahunarka, zelene boje koji najčešće podsjeća na vrstu graha. Zbog svoje nutritivne vrijednosti trebao bi češće biti uvršten u kuhinjske recepte. 
Bob je hranjiva namirnica koja sadrži mnogo kalorija, proteina, ugljikohidrata i masti.


Također sadrži minerale (fosfor, željezo i kalcijum), vitamine ( B grupe) te pektin, kiseline,...
Mladi bob je najhranjiviji no također se može naći u suhom stanju te zaleđenom. Tako da se bob može konzumirati tokom cijele godine.
U nekim zemljama se melje u brašno te miješa sa drugim žitaricama.
Ovdje sam ja pripremila jednu laganu verziju boba sa rižom. Bob se također može spravljati na variva, razne salate, dodatak jelima u obliku priloga ili glavnog jela.

Ovdje je bilo potrebno:
  • luk
  • mrkva
  • paprika
  • rajčica
  • bob
  • češnjak
  • peršin
  • riža
  • sol
  • papar
  • mažuran
  • mljeveni lan
  • maslinovo ulje
Osnovno povrće (luk,mrkva,paprika) nasijeći na sitno i dinstati na maslinovu ulju. 


Za to vrijeme pripremiti bob. Ako je mlad, na kratko ga ubaciti u ključavu vodu, procijediti i ohladiti pod mlazom vode. Odstraniti mu opnu. 
Ako je zamrznuti, samo ga preliti sa toplom vodom i na isti način istisnuti opnu.
Dinstanom povrću dodati rižu, istisnuti češnjak i sitno sjeckani peršin. Zaliti sa malo vode i ostaviti da se kuha dok voda ne ispari. Kad je voda isparila a riža na pola kuhana, dodati bob, sol, papar, mažuran i podliti opet sa vodom.
Bob bude jako brzo gotov, tako da ga ne treba dodavati odmah u početku pripreme jela.
Kad je riža gotova može se dodati jedna kockica maslaca, da riža bude kremasta ili posuti sa parmezanom da dobije jednu višu notu.
Ja sam pri serviranju posula sa malo mljevenog lana, žitarica koja je jako zdrava.

 U slast !!!  

Nema komentara:

Objavi komentar