23. travnja 2013.

Šareni složenac

Šareni složenac

 

 

Često bude situacija da nam od prethodnog dana ostane nešto hrane od ručka ili večere. Bilo da je termički obrađena ili ne, ako je želimo iskoristiti to se mora u roku od sutra dan uraditi. A zašto bacati hranu ako se može nešto lijepo od toga napraviti.

Ja sam ovaj put iskombinirala piletinu iz iskuhane juhe od prethodnog dana. Domaća fina masna juhica od koke i još uz to dosta mesa ostalo uz kosti, šteta je to ne iskoristiti.

Pored toga našlo se još malo svježeg špinata i brokule, uz kombinaciju čega se nađe u frižideru i malo krompira eto ga složenac;-)

Ovdje sam koristila:  

  • iskuhana piletina
  • krompir
  • mrkva
  • luk
  • zeleni luk
  • paprika
  • špinat
  • list celera
  • jaja
  • mozzarella sir
  • sol
  • papar

Piletinu sitno nasijeći a krompir oguliti i nasijeći na kolutiće, malo ga posoliti.

 

 

Brokulu oprati i narezati na ploške, mrkvu naribati sa ribežom, papriku na rezance, malu glavicu luka na tanke listiće a zeleni luk na kolutiće.

 


Posudu podmazati sa maslinovim uljem i redati: red krompira, piletine, posut rendanom mozzarellom, pa ploške brokule, rezance mrkve, opet malo sira, red piletine, red luka,  par opranih listića špinata položiti i žavršiti redom krompira i rezanci paprike za kraj. Zaboravila sam reći da se redovi sa povrćem mogu malo posuti solju i začinima po želji. A prije stavljanja u pećnicu po vrhu malo poškropiti vodom radi krompira.



Staviti u pećnicu i peći na 200 stupnjeva oko 40 min pod folijom. Poslije skinuti foliju i vratit jedno 10 min da se parika na vrhu fino zapeče a potom razmutiti jaje i sol preliti preko složenca i posuti sa malo rendanom mozzarellom. Zapeći dodatnih 10-ak min da se uhvati lijepa zlatna korica.

 

 

Nakon vađenja iz pećnice, najbolje je ostaviti još nekih 10-ak min da složenac odmori i da se stegne, tada će se moći vaditi lijepi narezani komadi da se ne raspadaju.

 

 

U složenac sve ide, od komadića mesa do mljevenog mesa, raznog povrća, začina ili na kraju preljeva. Za jedno satak vremena iz pećnice izlazi gotovo jelo, koje je samo za sebe dovoljno kao glavni obrok.


Dobar vam tek !!!



Nema komentara:

Objavi komentar