22. travnja 2013.

Rotkvice

Rotkvice

 

Ti mali okrugli crveni plodovi koji se inače mogu naći tokom cijele godine, najviše na proljeće preplave tržnice, skupa sa mladim lukom, salatom, špinatom...

Rotkvice su male vitaminske bombe odličnog okusa. Lako su probavljive, izvrstan su izvor vitamina C a osiguravaju i prilično obilnu količinu kalija, folata i dijetalnih vlakana.

Često se preporučuju kod prehlada, gripa, dišnih infekcija, kašlja čak i kod smanjenja glavobolje.

 

 

Mogu se jesti u izobilju jer su jako niskokalorične biljke.

Inače pripadaju skupini iz porodice repa i korabe, a pored ploda može se iskoristit i njen list, dok su još mlade, u razne juhe i variva.

Plod kad se kupuje mora biti tvrd i jedar, nikako mekan, znak da je stara. Rotkvice su hrskave i jako sočne, pa se mogu cijediti i kao sok.

 

 

Najčešće se koriste na razne salate, rezane na kolutove kao zasebne, sjeckane na kockice, ostavljene u cijelo ili pak sa zelenom salatom, svježim krastvcima ili pečenim paprikama i sirom. Razne su varijante kombiniranja rotvica a ujedno su jako dekorativan dodatak jelima.

Rotkvice se mogu dodavati i kuhanim jelima, no ipak preferiram iskoristiti njihovu sočnost i hrskavost pa ih pripremati na salate ili onako same zasebno nasiječene na male bijele crvenim rubom obavijene kolutiće ;-)


 

  • Zeleno - crvenkasta salata

 

 

  Izvrsno osviježavajuća salata od zelene salate puterice, vezice kuka i 10-ak  komada rotkvica. Začinjena sa nezaobilaznim maslinovim uljem, bućinim uljem, octom i prstohvatom soli.

Salata jako dobro uz svaki obrok ide a zbog svojih boja i jako je dekorativna.

 

 

U slast !!!  

      

Nema komentara:

Objavi komentar