10. svibnja 2013.

Brancin okupan mladim krompirima

Brancin okupan mladim 

krompirima


Ribice su često na našem meniju, definitivno što su zdrave a ujedno razbiju monotoniju tjednog jelovnika. Od slijeda raznih variva, pečenog mesa, tjestenine, raznih priloga uleti i  riblji obrok.
 Brancin (lubin, smudut) riba je koja još uvijek u sebi ima veliku dozu mističnosti. Sama njegova porodica koja je tek nedavno odvojena u posebnu obitelj i sadrži 6 svjetskih vrsta brancina. Ovdašnji brancin je pravi europski brancin jer nastanjuje obale cijele Europe. Izduženog je oblika, velikih usta, boje olovno sive, na donjem dijelu tijela svjetlije. Na škržnom zaklopcu ima nekoliko jakih bodlji. 
Za brancina mnogi kažu da je najinteligentnija riba u moru, zanimljivo, ali voli istraživati i pamti događaje iz prošlosti, još zanimljivije:-) 
No ono što ga najviše košta glave jest njegova hrabrost i neustrašivost jer prije svega malo je toga u njegovom prirodnom ambijentu što mu može nauditi.

Za one koji vole i jedu ribu, nije problem ju napraviti, ali za one koji,hmmmm su na Vi sa ribom, odličan izbor ribe iz pećnice.

Ovdje je bilo potrebno:
  • brancin
  • krompir
  • mrkva
  • mini rajčice
  • sol
  • maslinovo ulje
  • ružmarin
  • majčina dušica
   Brancin očistit, oprati i posušiti ubrusom te malo posoliti. Mlade krompire kratko potopiti u vodu, jer se lakeše odstruže opna. Nasijeći ga na manje kolutiće kao i očišćenu mrkvu.
Posudu za pečenje nauljiti, staviti ribu i oko njega posložiti povrće. Povrće se prije slaganja začini.

Dodati jednu malu šalicu vode radi krompira.
Preklopiti folijom i peći na 240 stupnjeva 30 min a potom skinuti foliji i zapeći na gornjem grijaču pećnice ok 10-15 min.
Uz zelenu salatu odličan lagani obrok.

Dobar vam tek !!!

 

Nema komentara:

Objavi komentar