16. lipnja 2013.

Osvježavajuća salata

Osvježavajuća salata

Ova salata, kako bojama tako i svježinom okusa, zaista izvrsno pristaje u vrućim danima.
Kombinacija svježih krastavaca i rotkvica uz malo vrhnja a naravno ohlađena, pun je pogodak.
Krastavac jednogodišnja je biljka iz porodice tikvi, čiji je plod duguljastog oblika i zelene boje. Specifičnog je mirisa i neutralnog okusa te važan je dio prehrane. Većim dijelom sastoje se od vode, čak 95% no jako malo kalorija ali zato veoma mnogo vitamina i minerala. Uzgajaju se širom svijeta i koriste kao svježi, kuhani ili ukiseljeni.

  Sa botaničkoga gledišta prema sjemenu i cvijetu pripada u voće, ali se u svakodnevnom životu tretira povrćem.

Inače potječe iz Indije. U zapadnoj Aziji, uzgaja se 3 000 godina a jeli su ga i Babilonci.

Namirnice potrebne:
  • svježi krastavci
  • rotkvice
  • sol
  • češnjak
  • vrhnje
 Kod salate je veoma važno da su namirnice svježe, jer krastavci kao i rotkvice gorče i peckaju kad su stari.
Ako su svježi nije potrebno ih guliti, samo dobro oprati.


Nasijeći krastavce i rotkvice na kockice, istisnuti malo češnjaka, posoliti i dodati vrhnja.
Promiješati i ostaviti u hladnjak da se fino ohladi.





Dobar vam tek !!!


 

Nema komentara:

Objavi komentar