Osvježavajuća salata
Ova salata, kako bojama tako i svježinom okusa, zaista izvrsno pristaje u vrućim danima.
Kombinacija svježih krastavaca i rotkvica uz malo vrhnja a naravno ohlađena, pun je pogodak.
Krastavac jednogodišnja je biljka iz porodice tikvi, čiji je plod duguljastog oblika i zelene boje.
Specifičnog je mirisa i neutralnog okusa te važan je dio prehrane. Većim dijelom sastoje
se od vode, čak 95% no jako malo kalorija ali zato veoma mnogo vitamina i minerala. Uzgajaju se širom svijeta i koriste kao svježi,
kuhani ili ukiseljeni.
Sa botaničkoga gledišta prema sjemenu i cvijetu pripada u voće, ali se u svakodnevnom životu tretira povrćem.
Inače potječe iz Indije. U zapadnoj Aziji, uzgaja se 3 000 godina a jeli su ga i Babilonci.
Namirnice potrebne:
- svježi krastavci
- rotkvice
- sol
- češnjak
- vrhnje
Ako su svježi nije potrebno ih guliti, samo dobro oprati.
Nasijeći krastavce i rotkvice na kockice, istisnuti malo češnjaka, posoliti i dodati vrhnja.
Promiješati i ostaviti u hladnjak da se fino ohladi.
Dobar vam tek !!!
Nema komentara:
Objavi komentar