25. lipnja 2013.

Prženice

Prženice



Toliko obično, jednostavno,rekla bih seosko jelo ali opet tako jako zanimljivo jelo, jelo koje nas podsjeća na djetinjstvo...tijekom kojih se u jutarnjim satima širio taj fini miris prženica.

Spašavanje kruha na sto načina, e ovo je jedan od načina kako stari suhi kruh iskoristit i osvježiti doručak.
 
Prženice se još zovi i moče, kvašenice, pofezne. Poznato je pod različitim nazivima u mnogim zemljama širom sveta. U Engleskoj prženice su poznate pod imenom "eggy bread", u Španjolskoj "torrijas", u Francuskoj se javlja "pain perdu" a u Americi "french toast".

U zemljama Europe prženice se najčešće prave od starog kruha, jaja, malo mlijeka i soli. Zavisno od ukusa mogu se služiti slatke, sa šećerom ili pekmezom ili slane, sa sirom, pavlakom...
 Porijeklo recepta nije poznato, mada se određena verzija pojavljuje u rimskom kuharu iz IV stoljeća.

Za prženice je potrebno:
  • stari kruh
  • jaja
  • mlijeko
  • sol
Stari kruh treba narezati na šnite. Jaja umutiti, dodati malo mlijeka te prstohvat soli. Ja sam radi dodatnog šmeka stavila mrvicu origana.
 

Ništa lakše za napraviti, brzo bude gotovo idealno za doručak.
Svaku šnitu kruha umočiti u smjesu od jaja i na vruće ulje popržiti sa svake strane do zlatne boje. Odlagati na ubrus da upije višak ulja.


 Netko će ih jesti sa sirom, namazom, nareskom ili nekom drugom slanom varijantom a netko u slatkoj varijanti sa pekmezom, maslacem, čokoladnim namazom ili nekim drugim preljevom.
Postoji i verzija da se u vrelo ulje dok se prže prženice stavi dva-tri režnja češnjaka da puste miris i daju posebnu aromu prženicama.

Dobar vam tek !!!
 

Nema komentara:

Objavi komentar