Prženice
Toliko obično, jednostavno,rekla bih seosko jelo ali opet tako jako zanimljivo jelo, jelo koje nas podsjeća na djetinjstvo...tijekom kojih se u jutarnjim satima širio taj fini miris prženica.
Spašavanje kruha na sto načina, e ovo je jedan od načina kako stari suhi kruh iskoristit i osvježiti doručak.
U zemljama Europe prženice se najčešće prave od starog kruha, jaja, malo mlijeka i soli. Zavisno od ukusa mogu se služiti slatke, sa šećerom ili pekmezom ili slane, sa sirom, pavlakom...
Porijeklo recepta nije poznato, mada se određena verzija pojavljuje u rimskom kuharu iz IV stoljeća.
Za prženice je potrebno:
- stari kruh
- jaja
- mlijeko
- sol
Ništa lakše za napraviti, brzo bude gotovo idealno za doručak.
Svaku šnitu kruha umočiti u smjesu od jaja i na vruće ulje popržiti sa svake strane do zlatne boje. Odlagati na ubrus da upije višak ulja.
Netko će ih jesti sa sirom, namazom, nareskom ili nekom drugom slanom varijantom a netko u slatkoj varijanti sa pekmezom, maslacem, čokoladnim namazom ili nekim drugim preljevom.
Postoji i verzija da se u vrelo ulje dok se prže prženice stavi dva-tri režnja češnjaka da puste miris i daju posebnu aromu prženicama.
Dobar vam tek !!!
Nema komentara:
Objavi komentar