29. lipnja 2013.

Pileća ragu čorba

Pileća ragu čorba


Ragui, od fr. ragout, guste su juhe, čorbe ili umaci od raznih vrsta mesa, gljiva, povrća… Mogu se jesti kao samostalno jelo ili kao dodatak tjestenini i krumpiru. 
Pileću ragu čorbu može se praviti na dva načina, a to je kuhati piletinu sa kostima ili kuhati samo bijelo meso na kockice narezano. 
Jako lagan obrok, jako hranjiv jer ima zastupljeno u sebi dovoljno ugljikohidrata, vitamina, minerala i bjelančevina.
Sve što nam treba u ljetnim danima, a upotpunjena sa jednom zelenom salatom ili pak rajčica-mozzarella salatom, pun pogodak ;-)

Ovdje je bilo potrebno:
  • luk
  • mrkva
  • korijen celera
  • krumpir
  • tikvice
  • grašak
  • piletina
  • peršin
  • riža
  • ječam
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
  • jaja
  • brašno
  • maslac
  • mileram
Od svega vam treba po malo, ništa pretjerivati, jer ima dovoljno namirnica, a naravno namirnice se mogu korigirati i prilagođavati prilikama i ukusima.

Luk, mrkvu, korijen celera i piletinu nasijeći na male kockice i dinstati na maslinovu ulju.

 Nakon par minuta dodati grašak, ječam, rižu, tikvice i krumpir na kockice narezane. Podliti sa čašom vode i na laganoj vatri još malo dinstati dok voda ne ispari. Potom dodati sitno sjeckani peršin i začiniti sa paprom i solju.

Podliti sa vodom da prekrije svo povrće i meso te ostaviti da se kuha nekih 40-ak min na srednjoj vatri. Provjeriti da li je povrće kuhano, po potrebi začiniti ili doliti još malo vode ako je pregusto. 
U drugoj posudi rastopiti malo maslaca, posuti sa malo brašna i podliti sa malo mlijeka, te pijenjačom kratko miješati na skroz laganoj vatri, da se dobije glatka "silky" smjesa. Odmah je usuti u lonac i promiješati a potom razmutiti jedno jaje sa malo milerama u drugoj posudi te i to dodati u lonac. 
Sve skupa promiješati 1-2 minute te isključiti i ostaviti da se odmara bar 20-ak minuta da se sve sjedini i poveže.


Tko ne voli mileram ili jaje u čorbi, može se slobodno izbaciti. Isto tako se mogu dodati drugi začini tipa malo chilija, korijandera ili curry!

Dobar vam tek !!!

Nema komentara:

Objavi komentar