Pasta u zavodljivom crvenom
umaku
Pasta je nama svim omiljeno jelo, jelo sa stotinu umaka. Nema tog jela da se tako može mijenjati i usavršavati kao razni umaci za razne paste.
Topli umaci nekoć su karijeru započeli kao "maska" za prikrivanje lošeg okusa, no danas topli umaci služe kao ukusan dodatak fino pripremljenom jelu. Boja, tekstura, sočnost i okus umaka trebaju biti u što većem skladu s hranom s kojom ih poslužujemo.
Kraljica povrća za sve umake je rajčica. Naziva se još pomidor, paradajz, paradižnik, zlatna jabuka, tomat, jabučica. Bogata vitaminom C, karotinom, vitaminom B1, a ima i vitamina E. Uz vitamine u plodovima su sadržane i značajne količine mangana, željeza i bakra.
U prvim umacima od rajčice uživali su stanovnici Južne Amerike. U Europu je rajčica stigla tek u 16. stoljeću, a zanimljivo je da je isprva smatrana otrovnom i tada se uzgajala tek za ukras.
Umaku od rajčice najčešće se dodaje čili, paprike, crveni i bijeli luk te ostalo sjeckano povrće, a najbolji je u kombinaciji s tjesteninom.
Talijanska tjestenina prelivena umakom od rajčica postala je hit tek u prošlom stoljeću!
Ubrzan životni tempo ostavlja nam sve manje vremena za dugotrajan boravak u kuhinji, stoga za jedan dobar umak je potrebno samo 30 min uz osnovne namirnice a to su: luk, mrkva, paprika, rajčica ili pasato,češnjak i maslinovo ulje. Od začina bosiljak ili origano.
Za ovaj recept je bilo potrebno:
- luk
- mrkva
- paprika
- rajčica
- brokula
- češnjak
- peršin
- bosiljak
- sol
- papar
- šećer
- voda
U međuvremenu staviti tjesteninu da se kuha.
Brokuli odsjeći samo vrhove i dodati u umak. Naravno ovo je samo verzija nešto malo drukčijeg umaka.
Dodati čašu tekućine u kojoj se kuhala tjestenina i poklopiti da lagano krčka. Nakon što je voda isparila, peršin nasijeći sitno i dodati ga, te dodati bosiljak, sol i papar.
Po potrebi dodati još malo vode i kad se umak zgusne, gotov je!
Tjestenina se kuha po savjetima na pakiraju i pazi da se ne prekuha. Uvijek ostaviti malo vode od kuhanja jer odlično stegne umak.
Dobar vam tek !!!
Nema komentara:
Objavi komentar