Umotani file lungića sa krompirima iz pećnice
Umotani file lungića sa krompirima
iz pećnice
File svinjskog lungića, rekla bi da je najljepši i najmekaniji dio mesa, opet kažem za mene:-). Lako se čisti a još brže bude gotov. Kao i svaka druga vrsta mesa, svinjski lungić se može, po želji, pržiti na šnicle, rolovati ili pak peći u pećnici. Ide uz sve kombinacije priloga. Ovaj put, ujedno, moj prvi put na blogu, malo eksperimentiram sa rolovanim i zapečenim lungićem, mmmm, jako ukusno i jako lijepo ;-)
Pa da krenemo, za ovo jelo sam koristila:
- file svinjskog lungića
- ajvar
- senf
- namaz (abc,vajkrem ili neki dr.)
- kulen
- vrhnje
- krušne mrvice
- sol
- papar
- mediteranski začini
- maslinovo ulje
- krompir
- mrkva
- gljive
- tikvice
File lungića sam noć prije marinirala sa solju, paprom, vegetom, mediteranskim začinim i maslinovim uljem. Dobro utrljati u meso, poklopiti i u hladnjak preko noći ostaviti. Sutra dan zarezala file da dobijem veliku površinu mesa te potukla da bi meso bilo još mekanije a i dobijem na veličini komada.
Potom premažete ga sa senfom, ajvarom, namazom. Sitno nasijeći kulen i posložiti na njega te pomiješati malo vrhnja i krušnih mrvica pa i to premazati file.
Zarolati file te ga učvrstiti čačkalicama.
File najprije na kratko popržiti na tavi, do zlatne boje a potom ga prebaciti u tepsiju za pečenje. Dodati svo ulje u kojem se pržio i po potrebi dodati jos malo.
Prekriti sa folijom i staviti peći na 200 stupnjeva oko 20 min.
Potom dodati ostatak povrća, krompire na ploške, gljive na četvrtine a tikvice na veće kolutiće te zaliti sa decilitar vode.
Ponovno staviti foliju i peći jos 30 min a poslije dignuti foliju i još nekih 15 min zapeći, s time da uključite gornji grijač pećnice, brže ide.
I kao konačni rezultat, file rolanog lungića izgleda ovako. Jako ukusno i jako dekorativno za goste ;-)
Pa dobar vam tek!!!!!
Nema komentara:
Objavi komentar