File svinjskog lungića, rekla bi da je najljepši i najmekaniji dio mesa, opet kažem za mene:-). Lako se čisti a još brže bude gotov. Kao i svaka druga vrsta mesa, svinjski lungić se može, po želji, pržiti na šnicle, rolovati ili pak peći u pećnici. Ide uz sve kombinacije priloga. Ovaj put, ujedno, moj prvi put na blogu, malo eksperimentiram sa rolovanim i zapečenim lungićem, mmmm, jako ukusno i jako lijepo ;-)
Pa da krenemo, za ovo jelo sam koristila:
file svinjskog lungića
ajvar
senf
namaz (abc,vajkrem ili neki dr.)
kulen
vrhnje
krušne mrvice
sol
papar
mediteranski začini
maslinovo ulje
krompir
mrkva
gljive
tikvice
File lungića sam noć prije marinirala sa solju, paprom, vegetom, mediteranskim začinim i maslinovim uljem. Dobro utrljati u meso, poklopiti i u hladnjak preko noći ostaviti. Sutra dan zarezala file da dobijem veliku površinu mesa te potukla da bi meso bilo još mekanije a i dobijem na veličini komada.
Potom premažete ga sa senfom, ajvarom, namazom. Sitno nasijeći kulen i posložiti na njega te pomiješati malo vrhnja i krušnih mrvica pa i to premazati file.
Zarolati file te ga učvrstiti čačkalicama.
File najprije na kratko popržiti na tavi, do zlatne boje a potom ga prebaciti u tepsiju za pečenje. Dodati svo ulje u kojem se pržio i po potrebi dodati jos malo.
Prekriti sa folijom i staviti peći na 200 stupnjeva oko 20 min.
Potom dodati ostatak povrća, krompire na ploške, gljive na četvrtine a tikvice na veće kolutiće te zaliti sa decilitar vode.
Ponovno staviti foliju i peći jos 30 min a poslije dignuti foliju i još nekih 15 min zapeći, s time da uključite gornji grijač pećnice, brže ide.
I kao konačni rezultat, file rolanog lungića izgleda ovako. Jako ukusno i jako dekorativno za goste ;-)
Nema komentara:
Objavi komentar