Grantirane šparoge
Šparoga je biljka iz porodice ljiljana, da da ..., koja raste samoniklo, ali se i uzgaja, pa se u mnogim zemljama koristi kao delikatesno povrće.
Šparoge su jedna od nutritivno najuravnoteženijih vrsta povrća. One su niskokalorične, bogate vitaminima, mineralima i vlaknima što ih čini idealnom namirnicom za sve koji žele zdravo jesti i usto održavati vitku liniju ;-)
Odličan su izvor vitamina B6, kalcija, magnezija i cinka i vrlo dobar izvor vlakana, proteina, vitamina A, C, K i E, tiamina, riboflavina, rutina, nijacina, folične kiseline, željeza, fosfora, kalija, bakra, mangana i selena, uh mnogo toga...
Koristi se kao začin i kao dodatak jelu. Može se jesti i sirova,kao salata.
Uzgajali su je još stari Egipćani,Grci te Rimljani,uz napomenu, da se u uzgoju osim zelene biljke uzgaja i zagrtanjem dobivena bijela forma izdanaka.
Za one koji vole šparoge ovdje je jedan od načina njihovog spravljenja.
Bilo je potrebno:
- šparoge
- maslac
- šećer
- sol
- kuhane dimljene šunke
- sir gauda
- ribanog parmezana
Ostrugati donje dvije trećine šparoga.
Oprati ih i poredati tako da su vrškovi u istoj ravnini, povezati ih u
svežanj i odrezati donji drvenasti dio.
U visoki uski lonac staviti vodu, dodati žličicu šećer, malo soli, oko 20 g maslaca. Kad voda zakipi, staviti kuhati šparoge, tako da stoje okomito. Kuhanje traje oko 10 minuta (ovisno o vrsti šparoga, zelene šparoge su nježnije i kuhaju se kraće od bijelih).
U visoki uski lonac staviti vodu, dodati žličicu šećer, malo soli, oko 20 g maslaca. Kad voda zakipi, staviti kuhati šparoge, tako da stoje okomito. Kuhanje traje oko 10 minuta (ovisno o vrsti šparoga, zelene šparoge su nježnije i kuhaju se kraće od bijelih).
Kuhane šparoge ocijediti, skinuti konac i
zamotati po 3-4 šparoge u plošku šunke.
Složiti ih u podmazanu vatrostalnu posudu, dodati žlicu tekućine u kojoj su se kuhale šparoge. Posuti ih naribanim sirom i ribanim parmezanom. Staviti u zagrijanu pećnicu na 220°C oko 10-ak minuta.
Obrok od šparoga je gotov:-)
U principu se brzo spremaju, jedino što treba pripaziti da su šparoge svježe, bez sasušenih vrhova a stabljika treba biti tvrde zelenkaste boje.
Super savijet za tekućinu u kojoj se kuhaju šparoge. Iskoristit tekućinu za juhice, jer u njoj su ostali svi vitamini, pa je šteta bacati. O juhici ću nekom drugo prilikom, sigurno brzo ;-)
Složiti ih u podmazanu vatrostalnu posudu, dodati žlicu tekućine u kojoj su se kuhale šparoge. Posuti ih naribanim sirom i ribanim parmezanom. Staviti u zagrijanu pećnicu na 220°C oko 10-ak minuta.
Obrok od šparoga je gotov:-)
U principu se brzo spremaju, jedino što treba pripaziti da su šparoge svježe, bez sasušenih vrhova a stabljika treba biti tvrde zelenkaste boje.
Super savijet za tekućinu u kojoj se kuhaju šparoge. Iskoristit tekućinu za juhice, jer u njoj su ostali svi vitamini, pa je šteta bacati. O juhici ću nekom drugo prilikom, sigurno brzo ;-)
U slast !!!
Nema komentara:
Objavi komentar