14. svibnja 2013.

Grantirane šparoge

Grantirane šparoge


 Šparoga je biljka iz porodice ljiljana, da da ..., koja raste samoniklo, ali se i uzgaja, pa se u mnogim zemljama koristi kao delikatesno povrće. 
 Šparoge su jedna od nutritivno najuravnoteženijih vrsta povrća. One su niskokalorične, bogate vitaminima, mineralima i vlaknima što ih čini idealnom namirnicom za sve koji žele zdravo jesti i usto održavati vitku liniju ;-)


 Odličan su izvor vitamina B6, kalcija, magnezija i cinka i vrlo dobar izvor vlakana, proteina, vitamina A, C, K i E, tiamina, riboflavina, rutina, nijacina, folične kiseline, željeza, fosfora, kalija, bakra, mangana i selena, uh mnogo toga...
 Koristi se kao začin i kao dodatak jelu. Može se jesti i sirova,kao salata. 
Uzgajali su je još stari Egipćani,Grci te Rimljani,uz napomenu, da se u uzgoju osim zelene biljke uzgaja i zagrtanjem dobivena bijela forma izdanaka.

Za one koji vole šparoge ovdje je jedan od načina njihovog spravljenja.

Bilo je potrebno:
  •  šparoge
  • maslac
  • šećer
  • sol
  • kuhane dimljene šunke
  • sir gauda 
  • ribanog parmezana
 Ostrugati donje dvije trećine šparoga. Oprati ih i poredati tako da su vrškovi u istoj ravnini, povezati ih u svežanj i odrezati donji drvenasti dio. 
U visoki uski lonac staviti vodu, dodati žličicu šećer, malo soli,  oko 20 g maslaca. Kad voda zakipi, staviti kuhati šparoge, tako da stoje okomito. Kuhanje traje oko 10 minuta (ovisno o vrsti šparoga, zelene šparoge su nježnije i kuhaju se kraće od bijelih).
Kuhane šparoge ocijediti, skinuti konac i zamotati po 3-4 šparoge u plošku šunke.


 Složiti ih u podmazanu vatrostalnu posudu, dodati žlicu tekućine u kojoj su se kuhale šparoge. Posuti ih naribanim sirom i ribanim parmezanom. Staviti u zagrijanu pećnicu na 220°C oko 10-ak minuta.
Obrok od šparoga je gotov:-)


U principu se brzo spremaju, jedino što treba pripaziti da su šparoge svježe, bez sasušenih vrhova a stabljika treba biti tvrde zelenkaste boje.
Super savijet za tekućinu u kojoj se kuhaju šparoge. Iskoristit tekućinu za juhice, jer u njoj su ostali svi vitamini, pa je šteta bacati. O juhici ću nekom drugo prilikom, sigurno brzo ;-)


U slast !!! 

Nema komentara:

Objavi komentar