18. svibnja 2013.

Punjene zapečene paprike

Punjene zapečene paprike


Paprike su jedno od namirnica koje se mogu pripremati na bezbroj načina. Bilo da se dodaju u variva, razne priloge, da se prave samostalno kao pržene,pečene ili svježe na salatu a isto tako punjene raznim nadjevima, pa kuhane ili pak zapečene.


Paprika, od svog povrća i voća ima najviše vitamina C koji je u potpunosti iskoristiv.
Koristi se u jako mnogo zemalja, a pored svježeg ploda, paprika se može naći sušena u obliku začina, poznata mljevena crvena paprika.

Ovdje sam radila jednu "vegetarijansku" verziju, punjenih zapečenih paprika!

Od namirnica je potrebno:
  • paprika
  • luk
  • mrkva
  • korijen celera
  •  riža
  •   sir
  • peršin
  • jaja
  • pire rajčice
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  Paprike oprati, presjeći ih na pola, odstraniti sjemenke ali pri tome ne odstraniti peteljku, nego pažljivo očistiti da ostane mala barka za punjenje.
 Luk, mrkvu, korijen celera sitno isjeckati te dinstati na maslinovu ulju. Ja sam ovdje dodala jako malo sitno nasječenog pršuta, čisto radi malo šmeka. Ali kao original vega paprike, naravno izostaviti pršut.


Nakon 5 min, dodati oko šaku riže i žličicu pirea od rajčice, zaliti sa čašom vode, začiniti i ostaviti da se kuha. Po potrebi dodavati vode dok riža ne bude gotova. Kad se namirnice sjedine i zgusne masa, dodati  veću žlicu zrnatog sira (ja sam stavila posni zrnati sir).
Puniti barke od paprika i slagati u nauljenu posudu za pečenje. 
 

U međuvremenu izlupati jedno jaje, dodati sol i sitno sjeckani peršin te preliti preko nadjeva. 


Na svaku barku staviti malo rendanog sira i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 240 stupnjeva oko 20-25 min. Kad se uhvati fina zlatna korica, jelo je gotovo.


Ako su paprike recimo mesnatije i deblje, da brže budu gotove prvih 15 min peći sa folijom a potom zadnjih 10-ak min zapeći uz upaljen gornji grijač pećnice.

Ovo je samo moja kombinacija namirnica a doslovno dolazi sve u obzir, bilo koja vrsta povrća ili pak mesa. Pustiti mašti na volju ;-)

Dobar vam tek !!! 
 
 
 

 

Nema komentara:

Objavi komentar