13. svibnja 2013.

Zelena salata -"Trava mudraca"

Zelena salata -"Trava mudraca"

  Pravo podrijetlo današnje uzgajane zelene salate nije poznato. Ipak, drži se da potječe od divlje, samonikle bodljikave salate čija je pradomovina Sibir a govori se o nekoj godini od prije 4500 pr. Kr.
Zelenu salatu jeli su stari Grci i Rimljani. 
Grčki liječnik Hipokrat preporučivao je zelenu salatu – kao lijek. 
Stari Perzijanci znali su da salata utječe na dobar san.
A o ljekovitosti zelene salate svjedoči i naziv za nju; u prošlosti su je mnogi nazivali "travom mudraca".

Danas postoji mnogo vrta salata,gdje se najčešće dijele na kristalke i puterice.
Ja ću izdvojiti par meni omiljenih salata i podsalata.


  • Salata puterica  
 Puterica je prava zvijezda među zelenim salatama, naročito bogata manganom i magnezijem. Vrlo je laganog okusa,
pa je jako dobra izmiješana sa svim mogućim sastojcima i prelivena različitim preljevima. Kako ima vrlo nježne listove, mora se iskoristiti odmah nakon kupnje i začiniti neposredno prije upotrebe. Iako je njena sezona od svibnja do listopada, uzgaja se u staklenicima, pa je ima tijekom cijele godine. 


  • Salata  matovilac

  Postoji onaj samonikli i uzgojeni. Specifičnog, blagog okusa, jede se sirov na salatu. Bogat je vitaminima A i C te 
se savjetuje kod anemija i arteroskleroze.
Matovilac je vrlo aromatičan i bogat magnezijem, željezom i beta-karotenom. Kako su listići matovilca vrlo krhki i nježni, nije ga dobro predugo držati u hladnjaku jer vrlo brzo nakon branja gubi na svježini.


  • Salata rikula

 Poznata je pod mnogo različitih naziva: rokula, riga...   Nekad je postojala samo ona divlja, a danas se uglavnom
 uzgaja. Pikantnog je okusa, rekla bih aromatično gorkastog okusa, sličnog senfu. Jede se sirova na salatu. Jedu se njeni nježni zeleni listići zajedno sa peteljkama. U posljednjem desetljeću doživjela je pravi bum.


  • Hrastov list zeleni

 Hrastov list zeleni je salata proizvedena sedamdesetih godina prošlog stoljeća u varijanti zelene i tamno crvene do 
bordo boje. Ima jako lijep okus i boje koje su izuzetno atraktivne, pa su vrlo popularne u raznim mix salatama. Koristi se i za dekoraciju tanjura.
A na našim područjima je pomalo nepoznata vrta salate.


 Kada je riječ o preljevu, u različite vrste ulja, od kojih je meni omiljeno maslinovo ulje (ulje života), i octa (jabučno, aceto balsamico) može se umiješati malo senfa, te nasjeckano začinsko bilje, primjerice, peršin, vlasac ili
Peršin...
bosiljak, te luk i češnjak, a može se začiniti i dressingom od kiselog vrhnja ili jogurta.  
Bućino ulje, ulje koje se ne može zaobići, diže salatu na jedan potpuno drukčiji nivo. Da bi razne salate bile fine i posebne, ne samo po okusu nego i po izgledu, može se, neposredno prije serviranja ukrasiti i s nekoliko malih cvjetića  primjerice: tratinčica, djetelina, maslačak ili meni najdraža među cvijećkicama "ljubičica".
Ljubičice...

Nema komentara:

Objavi komentar