Zelena salata -"Trava mudraca"
Pravo podrijetlo današnje uzgajane zelene salate nije poznato. Ipak, drži se da potječe od divlje, samonikle bodljikave salate čija je pradomovina Sibir a govori se o nekoj godini od prije 4500 pr. Kr.Zelenu salatu jeli su stari Grci i Rimljani.
Grčki liječnik Hipokrat preporučivao je zelenu salatu – kao lijek.
Stari Perzijanci znali su da salata utječe na dobar san.
A o ljekovitosti zelene salate svjedoči i naziv za nju; u prošlosti su je mnogi nazivali "travom mudraca".
Danas postoji mnogo vrta salata,gdje se najčešće dijele na kristalke i puterice.
Ja ću izdvojiti par meni omiljenih salata i podsalata.
- Salata puterica
Puterica je prava zvijezda među zelenim salatama, naročito bogata
manganom i magnezijem. Vrlo je laganog okusa,
pa je jako dobra izmiješana sa
svim mogućim sastojcima i prelivena različitim preljevima. Kako ima
vrlo nježne listove, mora se iskoristiti odmah nakon kupnje i začiniti
neposredno prije upotrebe. Iako je njena sezona od svibnja do listopada,
uzgaja se u staklenicima, pa je ima tijekom cijele godine.
- Salata matovilac
se savjetuje kod anemija i arteroskleroze.
Matovilac je vrlo aromatičan i bogat magnezijem, željezom i beta-karotenom. Kako su listići matovilca vrlo krhki i nježni, nije ga dobro predugo držati u hladnjaku jer vrlo brzo nakon branja gubi na svježini.
- Salata rikula
Poznata je pod mnogo različitih naziva: rokula, riga... Nekad je
postojala samo ona divlja, a danas se uglavnom
uzgaja. Pikantnog je okusa, rekla bih aromatično gorkastog okusa, sličnog senfu. Jede se sirova na salatu. Jedu se njeni nježni zeleni listići zajedno sa peteljkama. U posljednjem desetljeću doživjela je pravi bum.
uzgaja. Pikantnog je okusa, rekla bih aromatično gorkastog okusa, sličnog senfu. Jede se sirova na salatu. Jedu se njeni nježni zeleni listići zajedno sa peteljkama. U posljednjem desetljeću doživjela je pravi bum.
- Hrastov list zeleni
Hrastov list zeleni je salata proizvedena sedamdesetih godina prošlog stoljeća u varijanti zelene i tamno crvene do
bordo boje. Ima jako lijep okus i boje koje su izuzetno atraktivne, pa su vrlo popularne u raznim mix salatama. Koristi se i za dekoraciju tanjura.
A na našim područjima je pomalo nepoznata vrta salate.
Kada je riječ o preljevu, u različite vrste ulja, od kojih je meni omiljeno maslinovo ulje (ulje života), i octa (jabučno, aceto balsamico) može se umiješati
malo senfa, te nasjeckano začinsko bilje, primjerice, peršin, vlasac ili
bosiljak, te luk i češnjak, a može se začiniti i dressingom
od kiselog vrhnja ili jogurta.
Peršin... |
Bućino ulje, ulje koje se ne može zaobići, diže salatu na jedan potpuno drukčiji nivo. Da bi razne salate bile fine i posebne, ne
samo po okusu nego i po izgledu, može se, neposredno prije serviranja ukrasiti i s nekoliko malih cvjetića primjerice: tratinčica, djetelina, maslačak ili meni najdraža među cvijećkicama "ljubičica".
Ljubičice... |
Nema komentara:
Objavi komentar