Zelena salata -"Trava mudraca"
Pravo podrijetlo današnje uzgajane zelene salate nije poznato. Ipak, drži se da potječe od divlje, samonikle bodljikave salate čija je pradomovina Sibir a govori se o nekoj godini od prije 4500 pr. Kr.Zelenu salatu jeli su stari Grci i Rimljani.
Grčki liječnik Hipokrat preporučivao je zelenu salatu – kao lijek.
Stari Perzijanci znali su da salata utječe na dobar san.
A o ljekovitosti zelene salate svjedoči i naziv za nju; u prošlosti su je mnogi nazivali "travom mudraca".
Danas postoji mnogo vrta salata,gdje se najčešće dijele na kristalke i puterice.
Ja ću izdvojiti par meni omiljenih salata i podsalata.
- Salata puterica
Puterica je prava zvijezda među zelenim salatama, naročito bogata
manganom i magnezijem. Vrlo je laganog okusa,

- Salata matovilac
se savjetuje kod anemija i arteroskleroze.
Matovilac je vrlo aromatičan i bogat magnezijem, željezom i beta-karotenom. Kako su listići matovilca vrlo krhki i nježni, nije ga dobro predugo držati u hladnjaku jer vrlo brzo nakon branja gubi na svježini.
- Salata rikula
Poznata je pod mnogo različitih naziva: rokula, riga... Nekad je
postojala samo ona divlja, a danas se uglavnom
uzgaja. Pikantnog je okusa, rekla bih aromatično gorkastog okusa, sličnog senfu. Jede se sirova na salatu. Jedu se njeni nježni zeleni listići zajedno sa peteljkama. U posljednjem desetljeću doživjela je pravi bum.

- Hrastov list zeleni
Hrastov list zeleni je salata proizvedena sedamdesetih godina prošlog stoljeća u varijanti zelene i tamno crvene do
bordo boje. Ima jako lijep okus i boje koje su izuzetno atraktivne, pa su vrlo popularne u raznim mix salatama. Koristi se i za dekoraciju tanjura.
A na našim područjima je pomalo nepoznata vrta salate.
Kada je riječ o preljevu, u različite vrste ulja, od kojih je meni omiljeno maslinovo ulje (ulje života), i octa (jabučno, aceto balsamico) može se umiješati
malo senfa, te nasjeckano začinsko bilje, primjerice, peršin, vlasac ili
bosiljak, te luk i češnjak, a može se začiniti i dressingom
od kiselog vrhnja ili jogurta.
![]() |
Peršin... |
Bućino ulje, ulje koje se ne može zaobići, diže salatu na jedan potpuno drukčiji nivo. Da bi razne salate bile fine i posebne, ne
samo po okusu nego i po izgledu, može se, neposredno prije serviranja ukrasiti i s nekoliko malih cvjetića primjerice: tratinčica, djetelina, maslačak ili meni najdraža među cvijećkicama "ljubičica".
![]() | |||
Ljubičice... |
Nema komentara:
Objavi komentar