20. veljače 2014.

Čarobni svijet juhica

Čarobni svijet juhica

Juhice - na bilo koji način bile spremljene, djeluju na naše zdravlje okrepljujuće, upotpunjuje naše trpeze i jako su zdrave. 
 Juha je topla tekuća hrana, koja se može pripremiti od povrća, mesa, kostiju, ribe, rakova, školjaka, masti, začina, soli i drugih sastojaka kuhanih u vodi. Ona se obično servira kao predjelo.
 Juha je tijekom povijesti bila različitih značenja kao primjerice hrana siromašniji ljudi.
Za poboljšanje ukusa juhama se dodaju prilozi kao povrće, tjestenina, jaja, meso.
Dijelimo ih na obične bistre juhe, guste juhe te egzotične juhe.
Ovdje je riječ isključivo o bistrim povrtno - mesnim juhama.

Juneća juhica
 Osnovno pravilo svih juha sa mesom, jeste da se meso stavlja u hladnu vodu, da bi juha bila kvalitetnija. Meso se opere i potopi u vodu. Nakon što počne lagano da ključa, žlicom se pokupi pjena koja nastane od kuhanja na površini juhe. Tu se pokupe sve nečistoće od mesa. Potom se dodaje razno povrće, po želji tko što voli. Što raznovrsnije povrće to juha ukusnija.

Ovdje sam ja koristila:
  • mrkvu
  • luk
  • rajčice
  • korijen celera
  • list celera
  • peršin
  • juneći odrezak od buta s kosti
 Ja juhe kuham u expres loncu i obično onda kad pusti pisak paru smanjim vatru i kuham oko 30 min i ostavim na miru jos 30 min pretis prije nego ga otvorim.
Procijediti tekućinu, izvaditi mrkvu, nasijeći ili zgnječiti viljuškom, zakuhati sa omiljenom tjesteninom i začinima!

Teleća juhica
Opet isti postupak sa pripremom, mesa, povrća i na kraju samog završetka juhe.
U ovoj juhici sam koristila:
  • mrkva
  • luk
  • rajčica
  • paprika
  • peršin
  • korijen paškanata
  • teleći odrezak od prsa s kosti
 
Uvijek je jako zdravo pred samo služenje juhice, sitno nasijeckati svježeg peršina i poslužiti ga, obogaćuje okus juhice.
 
Pileća juhica

Pileće juhice kod prehlada su jako korisne i preporučuju se.
Lagana pileća juhica koju klinci najviše vole, posebno u kombinaciji sa knedlama.

Ovdje sam koristila:
  • mrkva
  • luk
  • rajčica
  • peršin
  • list celara
  • korijen celera
  • središnji očišćeni dio koke s kosti
  • lovorov list
Kako sam već napomenula ranije, sa površine se žlicom pokupi pjena koja se stvori i doda očišćeno povrće te lovorov list. Meni lovor u pilećoj kombinaciji jako dobro paše.
Knedlice napravimo od dva žumanceta,malo soli, malo sitno kosanog peršina,mrvicu praška za pecivo i grisa da se masa zgusne i ujednači. Knedle obvezno uvijek napraviti malo ranije, bar 30 min da se masa sjedini.
Opet ništa bez svježeg peršina za kraj :-)
 
Tele - pileća juhica
 
Naravno moguće je kombinirati i dvije vrte mesa, u ovom slučaju teletina s kosti i hrskavicom te komadi piletine s kosti.
Isti postupak!
 
Riblja juha
 
Riblje juhice nisu svima omiljene, jer u biti imaju poseban miris ili kako bi rekli schmack. No jednako zdrava i okrepljujuća juhica.
Uvijek je najbolja u kombinaciji sa rižom.
 
Ovdje sam koristila:
  • mrkvu
  • luk
  • rajčicu
  • list celera
  • papriku
  • peršin
  • glave od orade
Kad pravim ribu za ručak tj. kad je pržim, uvijek im glave odstranim, jer po mojem mišljenju nema se šta pojesti a zauzima prostora u tavi. Glavama uklonim škrge (one daju gorak okus juhi).
Operem glave i skupa sa povrćem potopim  u hladnu vodu i stavim da se kuha.
Riblja juha sa skuhanom rižom, mrvicom soli i malo kosanog peršina, perfektno! 
 
Zamrzavanje temeljca
Na kraju nešto o zamrzavanju temeljca. Iskuhanu juhu uvijek ne možemo imati, ne možemo je ni na brzinu napraviti, ipak za nju treba vremena!
No, iskuhavanjem temeljca i njenim hlađenjem, sipanjem u manje plastične posudice te zamrzavanjem, dobijemo našu domaću juhicu u svakoj prilici i u svako doba dan, na brzinu :-)
Ja je uvijek imam i preko tjedna ako nemam vremena izvadim jednu posudicu, stavim pod mlaz tople vode, naravno poklopljenu, samo da se odvoji od plastike i stavim u šerpicu i na laganu vatru da se otopi i potom radim kao i normalnu juhu. Postupak sve skupa 30 min! 

Nema komentara:

Objavi komentar