Zapečene proljetne tortilje
Zapečene proljetne tortilje
Sa prvi zrakama sunca i osjećaja nadolazećeg proljeća, rodile su se i proljetne tortilje. One standardne verzije meksičkih verzija zamijenila sam jednom laganijom, povrtnom sa mesom u tragovima. Ah šta reći, u mojoj kući se ne može bez mesa ;-).
Za ovo jelo sam koristila:
- 300 g pšeničnog brašna
- 40 g maslaca
- 1/2 praška za pecivo
- sol
- voda
- luk
- mrkva
- mladi luk
- poriluk
- tikvice
- list celera
- češnjak
- teletine na kockice
- maslinovo ulje
- sol
- papar
- feta sir
- mileram
- vrhnje za kuhanje
- jaje
- mrvicu gorgonzole
Ja sam prvo krenula sa pravljenjem nadjeva za tortilje. Teletinu nasijeći sitno na kockice i staviti da se dinsta na maslinovom ulju uz podlijevanje s malo vode. Svo povrće nasijeći na trakice te kad meso bude na pola gotovo dodavati redom (luk,mrkva,poriluk,mladi luk,češnjak,tikvice,celer).
Sve lijepo začiniti sa solju i paprom. Nastavit dinstat, po potrebi dodati jos vode,dok meso i povrće ne bude skroz mekano i kad se nadjev zgusne.
Za tortilje, brašno, sol i prašak za pecivo pomiješati, dodati otopljeni maslac i malo mlake vode po potrebi. Miješati rukama dok ne dobijemo mekanu kuglu tijesta.
Podijeliti na 5 malih kuglica i razvaljati tanko u krug svaku. Meni su jako zanimljive ove, home made tortilje, jer uvijek ispadnu raznih oblika.
Svaku na tavu (bez ulja) ispeći sa svake strane oko 20-ak sekundi i odlagati u poklopljenu posudu, da se ne osuše i ostanu elastične. Ili pak netko stavlja u vrećicu, kako kome paše.
Svaku tortilju nadjenemo smjesom,malo izmrvimo fete i zarolamo te slažemo u prethodno namazanu posudu maslacem. Ja sam koristila zemljanu posudu.
U manjoj posudi sjediniti jaje, mileram, vrhnje te preliti po zarolanim tortiljama. Mi jako volimo gorgonzolu, pa sam i nje jako malo izmrvila, da ostavi malo svog pečata jelu.
I nakon 15-ak min u pećnici na 200 stupnjeva, jelo je gotovo.
Pa dobar vam tek!!!!
Ovo izgleda presavršeno, i nekako jednostavno za napraviti. Uvijek sam mislila da je prava gnjavaža praviti domaće tortilje, ali uz ovaj recept to ne izgleda zahtijevno. Obavezno probam, možda i danas još... Vik će biti šokiran mojim kulinarskim sposobnostima ;-).
OdgovoriIzbrišiProbaj pa nam javi;-) Ima nešto više posla nego sa gotovim tortiljama ali se isplati definitivno!
OdgovoriIzbrišiHvala u svakom slučaju ;-)