Kus-kus - sitna tjestenina
Premda često podsjeća na žitaricu, kus-kus je zapravo tjestenina, tj. najsitnija tjestenina pripremljena od navlažene pšenične krupice uvaljane u glatko brašno. Potječe iz Sjeverne Afrike a u gastronomski svijet Europe je postala poznata tek zadnjih petnaestak godina.
Kus-kus je odličan kao prilog, lako se pravi namakanje u vodu ili temeljaca a najčešće se jede sa raznim povrće.
Smatra se kompletnim obrokom u Afričkim zemljama a jedna zanimljiva simbolika kus-kusa u tim zemljama glasi "da bi se ostvarila sreća i dobrobit obitelji, kus-kus se treba poklanjati siromašnim" :-)
Pa malo i receptića od kus-kusa.
Kus-kus sa bundevom
Potrebne namirnice:
- 2 šalice kus - kusa
- komad bundeve
- maslinovo ulje
- sol
- papar
- mješavina mediteranskih začina
Bundevu oguliti, očistiti od špica, narezati na kockice.Vatrostalnu posudu ili tepsiju koju imate nauljiti maslinovim uljem, posolit,popaprit i usuti prstohvat začina. Staviti kockice bundeve i sve dobro izmiješati. Po vrhu malo posuti brašnom, jer bundeva obično pusti dosta vode. Poklopiti folijom i u pećnicu na 200 stupnjeva oko 30 min. Sve ovisi koliko je tvrda bundeva.
Kus-kus namočiti u posoljenu vodu uz dodatak maslinova ulja. Obično ide tri puta više tekućine. Kad je tikva pečena zgnječiti je vilicom i kad se malo prohladi a kus-kus popije svoju tekućinu dodati i sve lagano izmiješati. Uvijek se okus može doraditi, sa začinima ili još malo maslinova ulja.
Kus - kus sa kukuruzom
Potrebne namirnice:
- 2 šalica kus-kusa
- konzerva kukuruza
- pileći temeljac
- list peršina
- list celera
- maslinovo ulje
- sol
- papar
- carry
Kus-kus namočiti sa pilećim temeljcem, na 2 šalice kus-kusa ide 2 šalice temeljca i ostatak vode po potrebi možda dodati još šalicu vode.
Nakon što je upilo tekućinu dodati kukuruz, sitno isjeckani peršin i celer, posoliti, pobiberiti i po okusu dodati malo carry praha, pomalo pa probati dok se okus ne doradi. Sve lagano izmiješati i pokapati malo sa maslinovim uljem.
Kus - kus sataraš
- luk
- mrkva
- paprika
- tikvice
- pelate rajčica
- list peršina
- list celera
- šalica kus-kusa
- maslinovo ulje
- sol
- papar
- bosiljak
Kad tekućina ispari dodati čašu vode, sitno isjeckani peršin i celer te šalicu kus-kusa. Iz gasiti vatru i sve lagano promiješati i ostaviti da se okusi izmiješanu i da kus-kus upije tekućinu.
Meni najomiljenija kombinacija povrća i kus-kusa na prilog ili pak kao glavno jelo, bilo da je toplo ili hladno jako je ukusno.
Nema komentara:
Objavi komentar