24. travnja 2013.

Kus-kus - sitna tjestenina

Kus-kus - sitna tjestenina

Premda često podsjeća na žitaricu, kus-kus je zapravo tjestenina, tj. najsitnija tjestenina pripremljena od navlažene pšenične krupice uvaljane u glatko brašno. Potječe iz Sjeverne Afrike a u gastronomski svijet Europe je postala poznata tek zadnjih petnaestak godina.

Kus-kus je odličan kao prilog, lako se pravi namakanje u vodu ili temeljaca a najčešće se jede sa raznim povrće.

Smatra se kompletnim obrokom u Afričkim zemljama a jedna zanimljiva simbolika kus-kusa u tim zemljama glasi "da bi se ostvarila sreća i dobrobit obitelji, kus-kus se treba poklanjati siromašnim" :-)

Pa malo i receptića od kus-kusa.

 

Kus-kus sa bundevom

 

 

Potrebne namirnice: 

  • 2 šalice kus - kusa
  • komad bundeve
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • mješavina mediteranskih začina

Bundevu oguliti, očistiti od špica, narezati na kockice.Vatrostalnu posudu ili tepsiju koju imate nauljiti maslinovim uljem, posolit,popaprit i usuti prstohvat začina. Staviti kockice bundeve i sve dobro izmiješati. Po vrhu malo posuti brašnom, jer bundeva obično pusti dosta vode. Poklopiti folijom i u pećnicu na 200 stupnjeva oko 30 min. Sve ovisi koliko je tvrda bundeva.

Kus-kus namočiti u posoljenu vodu uz dodatak maslinova ulja. Obično ide tri puta više tekućine. Kad je tikva pečena zgnječiti je vilicom i kad se malo prohladi a kus-kus popije svoju tekućinu dodati i sve lagano izmiješati. Uvijek se okus može doraditi, sa začinima ili još malo maslinova ulja.

 

 

 

Kus - kus sa kukuruzom

 

 

Potrebne namirnice: 

  • 2 šalica kus-kusa
  • konzerva kukuruza
  • pileći temeljac
  • list peršina
  • list celera
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • carry

 Kus-kus namočiti sa pilećim temeljcem,  na 2 šalice kus-kusa ide 2 šalice temeljca i ostatak vode po potrebi možda dodati još šalicu vode.

Nakon što je upilo tekućinu dodati kukuruz, sitno isjeckani peršin i celer, posoliti, pobiberiti i po okusu dodati malo carry praha, pomalo pa probati dok se okus ne doradi. Sve lagano izmiješati i pokapati malo sa maslinovim uljem.

 

 

Kus - kus sataraš

 

 

Potrebne namirnice:
  • luk
  • mrkva
  • paprika
  • tikvice
  • pelate rajčica
  •  list peršina
  • list celera
  • šalica kus-kusa
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • bosiljak 
Luk, mrkvu, papriku narezati na rezance i dinstati na maslinovom ulje, nakon 10-ak min dodati sitno sjeckanu tikvicu i pelate rajčicu. Dodati žličicu šećera i začiniti po okusu, malo soli,malo papra ja sam ovdje dodala bosiljak ali paše i mažuran i origano.
Kad tekućina ispari dodati čašu vode, sitno isjeckani peršin i celer te šalicu kus-kusa. Iz gasiti vatru i sve lagano promiješati i ostaviti da se okusi izmiješanu i da kus-kus upije tekućinu.


Meni najomiljenija kombinacija povrća i kus-kusa na prilog ili pak kao glavno jelo, bilo da je toplo ili hladno jako je ukusno.


Dobar vam tek !!!

 

 

 

Nema komentara:

Objavi komentar