9. travnja 2013.

Kukuruzni kruh

Kukuruzni kruh


 

Topli mirisni kukuruzni kruh. Osim što je ukusan, a posebno što je u domaćoj produkciji, može jako dugo da potraje. Za razliku od kupovnih, koji da budemo iskreni ninašta ne liče već sutra dan, ovaj, pa bilo koji drugi kruh, ispečen doma je uvijek dugotrajniji. Bilo da je riječ o običnom bijelom, raženom, kukuruznom, integralnom... Sa svježim kvascem ne može da bude loše.

 Ovdje sam koristila:   

  • 300 gr pšeničnog brašna
  • 200 gr kukuruznog brašna
  • 1/2 svježeg kvasca
  • žličica šećera
  • prstohvat soli
  • 1/2 dcl maslinovog ulja
  • mlake vode
  • sjemenke lan,susam,suncokret

Kvasac razmutiti u malo tople vode sa šećerom i kad se zapjeni dodati suhim sastojcima skupa sa maslinovim ulje. Dodavati pomalo tople vode dok se smjesa ne ujednači i po potrebi dodavati jos brašna dok se ne dobije lijepa kugla tijesta. Ostaviti na toplom mjestu da se diže 2-3 sata a u međuvremenu ga premijesiti. Stare bake bi rekle, svaki put kad prođes pokraj kruha nemoj se okrenuti od njega, nego ga premijesiti:-)



Kada se tijesto fino digne prebaciti u tepsiju, ja obično stavim malo masnog papira ali inače se podmaže tepsija i po brašni.
Posuti sjemenkama, po želji te smokriti ruku i lagano pritisnuti po sjemenkama, čisto da se lagano zalijepe. 


Ostaviti tijesto da se još malo digne u tepsiji dok se pećnica ugrije na 200 stupnjeva.
Peći prvih 15 min a onda smanjiti na 180 stupnjeva i peći jos oko 30 min.
Nakon što je kruhčić pečen, zamotati ga u krpe i ostaviti da se hladi.
Fini mali kukuruzni kruh osviježen sa nešto sjemenki.




U slast  !!!




2 komentara:

  1. Iako redovno pravim domaći kruh, onako sve "od oka", i koji je izgledom, ne baš toliko privlačan kao "kupovni", mogla bih, pomoću ovoga recepta spojiti dobar okus i dobar izgled domaćeg kruha (jer ovaj na slici izgleda fenomenalno).

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala ti mnogo, ma da kad je ukusan a još pri tom i fino izgleda,drama ;-)

    OdgovoriIzbriši