Pohovani karfiol (cvjetača)
Karfiol ili cvjetača, jedna od omiljenih namirnica našeg doma. Najčešće spravljen onako baren u slanoj vodi ili pronađen u zaostatcima iz zimnice kao kisela verzija. Kako god karfiol pripada porodici kupusnjača (brokula, kupus i
kelj), njene odlike su da je gotovo bez masti, ima vrlo malo
ugljikohidrata i općenito kalorija.
Bogat je vitaminima B1, B2 i C te mineralima.
U zemljama Mediterana, osobito u Italiji, cvjetača se uzgajala šest
stoljeća pr. Kr., a u većem opsegu u Europi se počinje uzgajati početkom
12. stoljeća u Grčkoj.
Jako je važno pri kupnji, odabrati zdrave i svježe komade pri tome da ih listovi preklapaju.
Pohovani karfiol je bio jedno vrijeme zaboravljen na mojoj trpezi, pa mi jednom suprug napomenu da su njima u menzi na fakultetu često spravljali na pohovani način. Pa hajde da obnovimo gradivo sa široko poznatim pohovanim karfiolom ili ti ga cvjetačom!
Ovdje je bilo samo potrebno:
- karfiol
- brašno
- jaja
- sol
- ulje
Karfiol razdvojiti na manje stručke i oprati ih pod mlazom vode. Ugrijat posudu s vodom i kad provrije staviti ga oko 5 min da se nakratko skuha.
U zdjelicu pripremiti jaja, sol i brašna da se zgusne masa, nešto gušće nego za palačinke.
Zagrijati ulje, malo više ulja i uvaljati svaki stručak karfiola u smjesu te peći ok 2 min s jedne i s druge strane. Ako su manji komadi onda još manje.
Odlagati na ubrus da popije višak ulja.
Onako malo za promijeniti svakodnevnicu, odličan prilog a ostatke uvijek možete upotrijebit za večeru ili sutra dan u kombinaciji s nečim drugim.
Nema komentara:
Objavi komentar